Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Ekumenická křížová cesta Vrchlabím přilákala téměř stovku lidí


Datum:

Křížová cesta se uskutečnila na Velký pátek. Zástupce zúčastněných církví si rozdělili zastavení.

Ekumenická křížová cesta Vrchlabím přilákala téměř stovku lidí

I přes deštivé a chladné počasí se na Velký pátek 25. března 2016 v 15.00 sešla v katolickém kostele sv. Vavřince ve Vrchlabí téměř stovka lidí, kde je za Římskokatolickou farnost - děkanství Vrchlabí oslovil P. Jiří Šlégr, za Církev československou husitskou farář Vladimír Hraba a za Českobratrskou církev evangelickou farář Petr Chlápek. Velkopáteční křížová cesta přilákala rodiny s dětmi, mládež i seniory. Dřevěný kříž, který provázel všech 14 zastavení, si lidé postupně kladli na svá ramena, aby si připomínali utrpení Krista. Zamyšlení při jednotlivých zastaveních byla také rozdělena mezi přítomné zástupce církví.

Společné putování neslo podtext: Křížová cesta jako boj s lidskou lhostejností. Příslušná témata vyšla z iniciativy katolíků, stručná zamyšlení přidal husitský farář a trasu vybíral evangelický farář. Asi hodinu a půl trvající modlitba, doprovázená zpěvy putujícího společenství, začala zastavením u Městské policie, pokračovala vrchlabskými ulicemi a směřovala až do místního parku.

Podle ohlasu přítomných se křížová cesta vydařila. P. Jiří Šlégr dodává: "Jsem rád, že i tato modlitební aktivita spojuje křesťany různých církví. Viděl jsem to často v misijních zemích, kde se právě na Velký pátek takto tisíce lidí modlí. Je to důležité znamení, ze kterého mohou číst i ti, kdo třeba do žádné církve nepatří. Tento den přísného postu nabídl veřejnosti ticho a zamyšlení nad Kristovou vykupitelskou láskou. Věřím, že jsme takto neputovali naposled."

Poté, co křížová cesta skončila, se každý rozešel do své modlitebny či kostela, kde navazovaly velkopáteční obřady.


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.