Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Chrudim ožila Salvátorskou poutí


Datum:

Více než 350 let trvá v Chrudimi úcta milostného obrazu svatého Salvátora – Spasitele.

Chrudim ožila Salvátorskou poutí

Tato chrudimská tradice trvá bez přerušení do dnešních dnů. „Letošní pouť byla pro nás zvlášť významná díky návštěvě otce arcibiskupa Mons. Dominika Duky. Dlouho jsme se na ní chystali a za její zdárný průběh se společně modlili,“ sdělil správce farnosti P. Jiří Heblt.

V doprovodném programu nabídla farnost veřejnosti jak poučení, tak duchovní povzbuzení. Tedy něco, co možná v hlučném reji kolotočů trochu zanikalo, ale vnímavému člověku přineslo nesporně více. Čtvrteční večer v týdnu před slavností patřil přednášce P. Radka Martinka, historika a odborníka na církevní textilie na téma Textilní relikvie spojované s Kristem. V pátek se v kostele sv. Kateřiny uskutečnil Večer chval. Díky kladnému ohlasu všech zúčastněných chtějí v Chrudimi s touto aktivitou pokračovat i v budoucnu. V předvečer slavnosti se věřící účastnili slavnostních zpívaných nešpor a následné adorace.

Měli také možnost uctít milostný obraz sv. Salvátora. Pražský arcibiskup sloužil následujícího dne dopoledne, tedy 7. srpna, slavnostní bohoslužbu v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Odhadem se jí účastnilo přes pět stovek poutníků. Po ní proběhla v kostele krátká beseda s přítomnými. Arcibiskup Duka požehnal také nově opravený farní sál v budově arciděkanství.

Na závěr své návštěvy navštívil Dominik Duka v doprovodu starosty města Petra Řezníčka Museum barokních soch. To vzniklo z bývalého kapucínského kostela sv. Josefa. Museum by mělo být slavnostně otevřeno 10. září 2011 za účasti biskupa Josefa Kajneka.


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.