Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Prohlédněte si svatojakubský poklad


Datum:

Kostel svatého Jakuba v Kutné Hoře nabízí zájemcům celé září možnost prohlédnout si dokumentaci oprav a výstavu nálezů z makovice severní věže.

Prohlédněte si svatojakubský poklad

V současné době jsou věže kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře skryté pod lešením, které sahá až k samému křížku na vrcholu. Probíhá totiž Obnova a rehabilitace kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře. V jejím rámci byla z vrcholu více než osmdesátimetrové věže kostela svatého Jakuba v Kutné Hoře letos v červnu sňata pozlacená makovice. Skrývala tubusy s řadou historických dokumentů a další předměty, které v ní zanechali naši předkové. Při Oslavě svátku svatého Jakuba, která letos připadla na 25. a 26. července, byla rozpečetěna drobná starobylá dýhová krabička, o jejímž obsahu nebylo do té doby nic známo. Skrývala množství miniaturních, zejména náboženských předmětů. Tyto i další předměty a dokumenty z věže si mohou prohlédnout návštěvníci kostela svatého Jakuba až do konce září v expozici, která prezentuje postup oprav. K vidění jsou fotografie, vybraná dokumentace a také samotná makovice, která již prošla obnovou a nyní čeká na svůj návrat na vrchol věže.

Makovice byla naposledy otevřena v roce 1870, nejstarší nálezy ale pocházejí z roku 1741, kdy došlo k jedné z výměn kostelní báně. Je tedy patrné, že i v Kutné Hoře byla celé věky dodržována tradice předávání odkazů dalším generacím právě v makovici farního kostela. I v roce 2015 bude "poklad" svatojakubské věže obohacen. Návštěvníci kostela mohou přispět svým nápadem, jaké předměty nebo zprávy by mohly být do makovice umístěny, a mohou tak ovlivnit podobu odkazu pro další generace. (Kateřina Grenarová)

 
Kostel svatého Jakuba je otevřený do konce září denně od 10 do 17 hodin.

Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.