Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež František ustavil Dikasterium pro laiky, rodinu a život


Datum:

Papež František ustavil nový úřad římské kurie, který se bude od 1. září 2016 věnovat laikům, rodinám a životu.

Papež František ustavil Dikasterium pro laiky, rodinu a život

Tímto datem také zanikne dosavadní Papežská rada pro rodinu a Papežská rada pro laiky. Nový úřad ustavil papež František skrze apoštolský list typu motu proprio Sedula Mater (Starostlivá Matka) podepsaný o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, 15. srpna 2016, a zveřejněný o dva dny později.

Změnu odůvodňuje papež potřebou "uzpůsobit dikasteria římské kurie situacím naší doby" a "potřebám všeobecné církve". "Především myslíme na laiky, rodinu a život, kterým chceme nabízet podporu a pomoc, aby byli živým svědectvím evangelia v naší době a výrazem dobroty Vykupitele," píše římský biskup v dokumentu.

Dikasterium pro laiky, rodinu a život má vlastní stanovy a od 1. září 2016 převezme kompetence Papežské rady pro laiky a Papežské rady pro rodinu. S tímto datem také dvě poslední jmenované rady zaniknou.

Prefektem nového úřadu bude biskup z Dallasu (USA) Kevin Joseph Farrell.

František v pondělí jmenoval také nového velkého kancléře Papežského institutu Jana Pavla II. pro studia manželství a rodiny a předsedu Papežské akademie pro život. Obě funkce bude nyní zastávat arcibiskup Vincenzo Paglia.

Prezidentem institutu pro studia manželství a rodiny jmenoval papež Mons. Pierangela Sequeriho.

Nové dikasterium vzniká na návrh tzv. Rady kardinálů, se kterými František provádí reformu konstituce Pastor Bonus o římské kurii. Již v únoru 2014 ustavil papež Ekonomický sekretariát, v červnu loňského roku zase sdružil vatikánská média pro Sekretariát pro komunikaci.

Podrobnosti o činnosti nového úřadu naleznete v samostatném článku.               (zdroj: cirkev.cz)


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.