Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

List k Nové evangelizaci


Datum:

List k Nové evangelizaci

List biskupa Dominika Duky k nové evangelizaci v roce 2008 v Hradci Králové bude čten při nedělních bohoslužbách ze 2. neděle postní, tj. 4.3.2007, v Hradci Králové. Projekt Nová evangelizace je určen na rok 2008 pouze pro město Hradec Králové.

Sestry a bratři v Kristu, drazí přátelé, milí Hradečtí!

Na počátku postní doby o druhé neděli postní Vás chci pozdravit a poprosit o společnou modlitbu za zdar našeho společného díla, kterým je jubileum naší katedrály a projekt Nové evangelizace podle sedmiletého pastoračního plánu.

V roce 2008 si chceme připomenout 700 let chrámu královny Elišky Rejčky, který se v 17. století stal naší katedrálou. To je důvodem oprav a úprav v kostele sv. Ducha na Velkém náměstí. Nechceme zůstat jen u vnějších oslav, které připomenou význačnou dobu v dějinách našeho města, ale chceme otevřít prostor katedrály všem, kdo touží po modlitbě nebo po chvíli, ve které se budou moci zamyslet nad smyslem svého života, nad svými rodinnými trampotami a těžkostmi.

Chceme se tak v týdnu od 11. do 18. května 2008 po Letnicích v rámci Nové evangelizace představit našim spoluobčanům a pozvat je k slavení, modlitbě a přijmout je ve spolupráci s ostatními křesťany našeho města jako ty, kterým je určeno evangelium, za které Kristus zemřel na kříži. Žijeme a pracujeme společně v tomto městě. Záleží nám nejen na jeho historii, ale i na současnosti. Chceme život města  a jeho obyvatel provázet našimi modlitbami a spoluúčastí na jeho životě.

Vedle modlitby  je to záslužná a všem občanům otevřená činnost Oblastní charity a církevního školství v našem městě, které zastupují předškolní zařízení Mateřské centrum Sedmikráska, Církevní základní škola a mateřská škola Jana Pavla II. spolu s Biskupským gymnáziem Bohuslava Balbína. Je to pastorační středisko Nové Adalbertinum, Diecézní teologický institut, který spolupracuje s Pedagogickou fakultou UHK, jako i Biskupská knihovna.

Celá dlouhá léta totality jsme žili v nesvobodě a ve stínu strachu, často vystavováni ústrkům a šikaně. Bohu díky se mnoho změnilo k dobrému. Naše město se také velmi změnilo za těch 18 let svobody. Žijeme v prostoru města v pěti farnostech (Katedrála, Nový Hradec, Pražské Předměstí, Kukleny a Pouchov), dále jsou pravidelné bohoslužby v kostele Panny Marie a kapli sv. Klimenta na Velkém náměstí, ve Fakultní nemocnici, Domově důchodců, církevních školách, charitních zařízeních atd.

Naším posláním je však také vyznávat svou víru, dělit se s lidmi o radostné poselství evangelia.

V tomto roce 2007 chceme v našich hradeckých farnostech nejen pootevřít dveře kostelů, ale především naše srdce. Po poradě s Vašimi kněžími a zástupci z jednotlivých farností, zmíněných institucí i řeholních komunit jsme připravili nástin programu. V Adventu se chceme připravit na jubilejní rok duchovními obnovami (lidovými misiemi), aby v roce 2008 především „Týden vzájemného poznání a porozumění“ mohl oslovit naše spoluobčany. Sestry a bratři i z dalších křesťanských církví chtějí s námi slavit tento týden. Současný život a nové podmínky vyžadují lidskou a křesťanskou vzájemnost a to není možné bez přátelského poznání. Společný modlitební program, přednáškový a kulturní cyklus, výstavy z našeho života mají být místy křesťanského setkávání a lidského poznávání.

V roce výročí naší katedrály (2008) chceme, aby krásu naší katedrály a kostelů poznalo co nejvíce lidí, abychom tak naše krásné a starobylé město a jeho duchovní krásu vrátili Hradečanům. K tomu je zapotřebí víry a modlitby. Proto se obracím na Vás s prosbou o pomoc, porozumění a podporu!

Váš

+ Dominik Duka OP, biskup královéhradecký


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.