Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Českobudějovický biskup v Koclířově


Datum:

Českobudějovický biskup v Koclířově

Stalo se před 44 lety, kdy 9. sídelní biskup čekobudějovický THDr. Josef Hlouch přišel do kláštera sester Notre Dame, tehdy státního ústavu, charitního domova v Koclířově, do jedné světničky v prvním poschodí, aby zde strávil pět let svého života, jako českobudějovický biskup vyhnán komunistickým režimem z diecéze, a to jako úhlavní nepřítel lidově - demokratického zřízení, nepřítel lidu. Takto a mnoha jinými reflexemi hodnotil ve stěžejní přednášce života biskupa Hloucha Doc.ThLic.PaeDr. Martin Weis, ThD., vedoucí katedry církevních dějin českobudějovické teologické fakulty.

V Koclířově, v bývalém klášteře, nyní národním sídle Českomoravské Fatimy - Fatimského apoštolátu pro ČR se totiž ve dnech 1 - 3. 6. 2007 konalo sympozium o biskupu Hlouchovi. Letos je to 105 let od jeho narození v Lipníku u Třebíče, 60 let od přijetí biskupského svěcení a 35 let od jeho smrti. Poslední bohoslužbou byla mše sv. o slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova 9. 6.1972, kdy tvrdému tlaku krajského církevního tajemníka Leo Drozdka nevydrželo hořící srdce biskupa Hloucha.

 

Na sympoziu mimo jiné přednášel i ThDr. Patrik Marturkanič, se svědectvími o jeho životě vystoupila rodina Zbořilova z Brna i sestry Nejsvětější Svátosti, ti, kteří byli s biskupem Hlouchem v přímém kontaktu. Biskup Dominik Duka sympozium inicioval a osobně se ho také zúčastnil.

 

Vyvrcholením celého sympozia bylo odhalení památníku v areálu Minutěnky v Koclířově, nyní již dvanáctým českobudějovickým biskupem Mons. Jiřím Paďourem.

 

Přes proměnlivé počasí proběhly za účasti stovek poutníků ze všech koutů naší vlasti obě bohoslužby v přírodním areálu Fatimy, kde také památník biskupa Hloucha bude nově připomínat jeho pobyt v internaci v Koclířově v době nesvobody.

 

Celé sympozium v Koclířově vyvrcholilo návštěvou bývalého sekretáře biskupa Hloucha, nyní pražským arcibiskupem Miloslavem kardinálem Vlkem.

 

A když na závěr sympozia Alfred Strejček recitoval Hlouchovu báseň a modlitbu Milion duší, všem bylo v Koclířívě jasné, že biskup Hlouch našel znovu cestu do Koclířova, ale nejen tam. Také znovu ke všem těm duším, za které v nebi koná věčnou adoraci. Tedy za nás.

 

Díky otče biskupe Hlouchu, díky za Vás a za Vám tak drahý Koclířov.

 

Lenka Palkovičová


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.