Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pouť k sv. Vojtěchovi do Libice


Datum:

Pouť k sv. Vojtěchovi do Libice

Diecézní centrum pro seniory srdečně zve všechny zájemce na „Pouť seniorů k patronovi roku sv. Vojtěchovi do Libice“. Pouť se bude konat 27. října 2007. Při dostatečném počtu účastníků bude zajištěna doprava autobusem z Hradce Králové.

Pouť je určená nejen seniorům, ale i zájemcům z řad jiných věkových skupin. Cílem této poutě je přiblížení si tohoto místa, kde se narodil patron roku sv. Vojtěch, i uvědomění si významu tohoto člověka jako jedné z osobností pocházejících z českých zemí.

 

Život sv. Vojtěcha

Vojtěch byl synem Slavníka, jehož rod sídlil v Libici nad Cidlinou. Přesné datum jeho narození není známé, stalo se tak pravděpodobně mezi léty 956–957. Základní vzdělání Vojtěchovi zprostředkovali kněží z Libice. Ve studiu pokračoval v Magdeburku, kde jako nadaný žák působil devět let (972–981). 19. února 982 byl magdeburským biskupem Adalbertem a za účasti Boleslava II. v Levém Hradci biřmován. Také zde získal první stupeň vyššího kněžského svěcení – podjáhenství. Po návratu do Prahy se stal pomocníkem prvního českého biskupa Dětmara; po jeho smrti se Vojtěch stal druhým pražským biskupem.

 

Mučednická smrt

Po vyvraždění Slavníkovců Vojtěch pobýval v klášteře sv. Alexia na Aventinu, později se odebral do Polska ke knížeti Boleslavu Chrabrému s cílem podniknout misijní cestu k pohanským Prusům. Zde byl 23. dubna 997 i se svými druhy zavražděn.

 

Podrobný program zde.


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.