Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Odešla sestra Akvinela


Datum:

Odešla sestra Akvinela

V sobotu, 10.11.2007 v 10.00 hodin, zemřela v klášteře v Praze-Krči sestra Marie Akvinela Loskotová z kongregace Školských sester de Notre Dame, pečovatelka o handicapované a zakladatelka domovů pro uvedenou skupinu lidí v Praze 6. Rozloučení se bude konat v pátek 16.11. za účasti biskupa Karla Herbsta. Přinášíme informace ze života zesnulé řeholní sestry.

Praha: Zádušní mše svatá a rozloučení se sestrou Loskotovou se uskuteční 16.11. v 10.00 hodin v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Poté bude její tělo uloženo na tamějším hřbitově.

Sestra Marie Akvinela Loskotová se narodila 17.6.1923 ve vesnici Vřesník na Českomoravské vysočině. Chodila do školy v Humpolci a v Horažďovicích, kde působily sestry de Notre Dame. Členky uvedené kongregace duchovně ovlivnily mladou žákyni, jež se rozhodla do této komunity vstoupit a přijala řeholní jmého Akvinela.

V 50. letech 20. století přikročil komunistický režim k likvidaci církevního školství a řeholnice musely opustit své kláštery i poslání. Na počátku 60. let byla sestrám určena  práce s handicapovanými lidmi. Tuto činnost začala vykonávat v Horní Poustevně i sestra Loskotová, která se ujala funkce vrchní zdravotní sestry.

V 90. letech, zásluhou sestry Akvinely, byly získány budovy v Praze  6  na Petřinách a v Liboci. Její zásluhou se podařilo zajistit bezpečný domov, jistotu a zaopatření nemocných dětí i dospělých a vybudovat pro ně oázy lidství a lásky. Mnohým pomohla hojit jejich bolesti a překonávat strach z budoucnosti. Přitom si zachovala skromnost a odmítala přímá ocenění své činnosti kromě lásky a vděčnosti nemocných.

Dlouholetá práce sestry Akvinely byla  přesto v roce 2000 oceněna vyznamenáním Za zásluhy o Českou republiku, které řeholnici udělil tehdejší prezident Václav Havel.

Další viz zde.


Další zprávy

Z diecéze

test

test
Z diecéze

Adopce naruby - novinka Diecézní charity

Děti si vyberou svého adoptivního dárce samy.
Z diecéze, Česko

Noc kostelů

Tématem letošního ročníku je srdce.